Thursday, February 18, 2010

Kοτόπουλο ταντούρι

1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο
4 γεμάτες κουταλιές ταντούρι
4 κουταλιές γιαούρτι
1/2 μέτριο λεμόνι
σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)

Αναμυγνύω όλα τα υλικά και το αφήνω να μαριναριστεί κατά προτίμηση από τη προηγούμενη νύχτα. Το ψήνω στους 185 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά.

Σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι

Monday, February 15, 2010

Σαλάτα με φακές

1 φλυτζάνι βρασμένες φακές
1 φλυτζάνι πολύ ψηλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
1 κουταλιά ψηλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
1 φλυτζάνι ντομάτα κομμένη σε κύβους
τριμμένο καρότο (προαιρετίκα)
ελαιόλαδο, μηλόξυδο, αλάτι

Sunday, February 14, 2010

Φιλέτο άσπρου ψαριού με φρέσκο κόλιαντρο

φιλέτο άσπρου ψαριού πχ πέρκα, πανκάσιους, λιθρίνι
σησαμέλαιο
τσίλις σε φλεϊκς
φρέσκος κόλιαντρος
πιπερόριζα
σκόρδο σε σκόνη

Κόβω μισό φλυτζάνι φρέσκο κόλιαντρο λίγο χοντροκομμένο, προσθέτω μισό φλυτζάνι σησαμέλαιο, προσθέτω τα chilie flakes, το garlic salt και το ginger και τα περιχύνω πάνω στο ψάρι, το αφήνω να μαριναριστεί για μισή τουλάχιστον ώρα και το ψήνω σε προθερμαινόμενο φούρνο για μισή περίπου ώρα στους 185 βαθμούς.

Τονοκεφτέδες με κάρυ

3 τόνοι ξανθοί του λαδιού
3 μέτριες πατάτες
μαιντανός
φρέσκος δυόσμος
φρέσκο κρέμμυδι
κάρυ, πάπρικα, αλάτι
αυγό (προαιρετικά)
καπήρα (προαιρετικά)
λαδι για τηγάνισμα (προαιρετικά)

Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ, προσθέτουμε τους τόνους αφού τους στραγγίσουμε, ψηλοκόβουμε τον μαιντανό, το φρέσκο κρεμμύδι και το φρέσκο δυόσμο. Προσθέτουμε πάπρικα, κάρυ και αλάτι κατά την προτίμηση μας. Πλάθουμε τα μικρά μπαλάκια τα οποία αν θέλουμε τα βάζουμε στο ψυγείο και τα σερβιρουμε κρυά ή αν θέλουμε τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι αφού πρώτα τα περάσουμε από το κτυπημένο αυγό και την καπήρα.

Σαλάτα με αβοκάντο

4 μέτρια αβοκάντο
4 μέτριες ντομάτες
2 κουταλιές φρέσκο κρεμμύδι
2 κουταλιές φρέσκο κόλιαντρο
100 γρ. πινόλια
ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πάπρικα
ξεροψημένη πίτα (προαιρετικά)

Κόβουμε το αβοκάντο σε μικρά κομμάτια, κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια, ψηλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το φρέσκο κόλιαντρο και σωτάρουμε τα πινόλια με τη πάπρικα σε ενα τηγανάκι. Αν θέλουμε κόβουμε μικρά κομματάκια ξεροψημένης πίττας αντί για κρουτόν.

Σολωμός Τεριάκι

4 φιλέτα σολωμό
4 κουταλιές sesame oil
80 γρ. teriyaki
2 κουταλές μέλι
1 κουταλιά σησάμι
1 κ/κι ginger
1 κ/κι σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κ/κι νοστημιά

Ανακατεύω όλα τα υλικά και τα περιχύνω στο σολωμό, τον μαρινάρω για τουλαχιστόν 20 λεπτά και μετά τον ψήνω σε προθερμενόμενο φούρνο στους 185 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Σερβίρεται με σαλάτα με κινέζικο μαρούλλι / ρύζι μπασμάτι / κραμπί τσιγαρισμένο σε sesame oil / stir fried λαχανικά

Σολωμός με πράσα και λευκό κρασί

4 φιλέτα σολωμού
1/2 φλυτζάνι κομμένα πράσα
2 κουταλιές ψηλοκομμένο άνηθο
1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλυτζάνι φρέσκα κρέμα (προαιρετικά)
1 κουταλιά νοστιμιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Τσιγαρίζω το πράσο στο ελαιόλαδο, προσθέτω το κρασί και προαιρετικά τη φρέσκα κρέμα, την νοστιμιά και τον άνηθο, τα περιχύνω πάνω από το σολωμό και τον αφήνω να μαριναριστεί για 30 λεπτά. Τον ψήνω σε προθερμενόμενο φούρνο στους 185 βαθμούς για περιπού 20-25 λεπτά.

Σερβίρεται με ριζόττο πράσων / βραστά λαχανικά / πουρέ πατάτας / σαλάτα που να περιέχει άνηθο.