Thursday, March 18, 2010

Κροκέτες με πατάτα και λαχανικά

Για τις κροκέτες
8 βραστές μέτριες πατάτες
1 φλυτζάνι βραστό μπιζέλι
1 φλυτζάνι βραστή σιταροπούλα
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 μέτριο καρότο τριμμένο
1 φλυτζάνι μαϊντανο
1 φλυτζάνι τυρί βάλιο τριμμένο
1 φλυτζάνι μπεσαμέλ
αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
1 αυγό χτυπημένο
1 κουτάλι αλεύρι
1 κουτάλι κοφτό βουτηρό
1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο (ή μισό εβαπορέ, μισό νερό)

Για το τηγάνισμα
1 αυγό χτυπημένο
καπήρα
φυστικέλαιο

Αναμυγνύω τα υλικά για τις κροκέτες, τις πλάθω τις περνώ απο το αυγό και την καπήρα και τις τηγανιζω μέχρι να ροδίσουν σε ζεστό λάδι. Αν θέλω να αποφύγω το τηγάνισμα μπορώ να πλάσω μικρά μπαλάκια και να τα σερβίρω κρύα αφού τα βάλω στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Για τη μπεσαμέλ βάζω όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και τα βράζω σε σχετικά δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

Wednesday, March 17, 2010

Χορτοφαγικά μπιφτέκια με τσίλι

3 κολοκύθια τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 φλυτζάνι κρεμμύδι φρέσκο ψηλοκομμένο
πράσο ψηλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψηλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι μαϊντανο ψηλοκομμένο
2 κουταλίες άνηθο ψηλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι σιταροπούλα
1/2 φλυτζάνι κουόκερ
1 φλυτζάνι τυρί βάλιο/ένταμ/μοτσαρέλα
2 αυγά
1 κουταλιά τσίλι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι


Τρίβω τα κολοκύθια, καρόττα, κρεμμύδια, τυρί, ψηλοκόβω το μαϊντανο, τον άνηθο, το σκόρδο, το πράσο. Βράζω τη σιταροπούλα. Κτυπώ τα 2 αυγά. Προσθέτω όλα τα υλικά και μπαχαρίκα και πλάθω σε μπιφτέκια, τα περνώ από αλεύρι και τα βάζω σε pyrex χωρίς λάδι και τα ψήνω για 45 λεπτά. Στα 35 λεπτά τα γυρίζω. Η συνταγή βγάζει περίπου 12 μπιφτέκια.

Tuesday, March 9, 2010

Σαλάτα με ρόκα και ρόδι

1 δέσμη ρόκκα σχετικά χοντροκκομένη
1/2 φλυτζάνι ρόδι
1/2 φλυτζάνι χοιρομέρι κομμένα σε μικρά κυβάκια
1/3 φλυτζάνι λιαστές ντομάτες
1/2 φλυτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 πίτα ξεροψημένη κομμένη σε τετραγωνάκια
1 κουταλιά τυρί παρμεζάνα

Dressing

ελαιόλαδο
ξύδι βαλσάμικο
1 κουτάλι μέλι
αλάτι

Sunday, March 7, 2010

Ριζότο με λαχανικά

2 φλυτζάνια ρύζι γλασέ
6 φλυτζάνια νερό
1 μέτριο κρεμμύδι ψηλοκομένο
1/2 φλυτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι ψηλοκομμένο
12 μανιτάρια κομμένα σε μικρά κυβάκια
1 καρότο τριμμένο
1 ντομάτα σε μικρά κυβάκια
μαϊντανο ψηλοκομμένο
άνηθο ψηλοκομμένο
ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο ξηρό, νοστιμιά

Ψηλοκόβω όλα τα λαχανικά μου, και τσιγαρίζω σε ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδακι, το κρεμμύδι και τα μανιταράκια. Ξεπλένω το ρύζι με κρύο νερό και το προσθέτω στην κατσαρόλα μαζι με τα υπόλοιπα λαχανικά. Προς το τέλος προσθέτω το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, τον δύοσμο και τη νοστιμιά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση για ντολμαδάκια γιαλαντζί ή γεμιστά νηστήσιμα.

Monday, March 1, 2010

Kινέζικα noodles με λαχανικά και γαρίδες

1 κουτί noodles
1 μικρό κραμπί
2 καρόττα
12 μανιτάρια
1 κρεμμύδι
1 φλυτζάνι φρέσκο κρεμμύδακι κομμένο
μπρόκκολι (προαιρετικά)
γαριδούλες μικρές(shrimps)
σησαμέλαιο(sesame oil)
soy sauce
πιπερόριζα(ginger)
πιπέρι

Αρχικά βάζω τα noodles σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά (ΟΧΙ πάνω στη φωτιά). Μετά κόβω σε λεπτές λορίδες τα λαχανικά (κραμπί, καρόττα, μανιτάρια, κρεμμύδια, φρέσκο κρεμμυδάκι) και τα σωτάρω κατά προτίμηση ξεχωριστά το κάθε λαχανικό σε σησαμέλαιο μέσα σε wok ή σε μέγάλο αντοκολλήτικο τιγάνι. Τις γαριδούλες επειδή ήδη είναι ψημένες απλά τις ξεπαγώνω και τις ξεπλένω σε ένα σουρωτήρι με καυτό νερό. Όταν σωτάρω όλα τα λαχανικά μου, στραγγίζω τα noodles και προσθετω τα λαχανικά και τις γαριδούλες. Προσθέτω soy sauce και ανακατεύω κάλα ουτως ώστε να πάρουν χρώμα όλα τα noodles. Προσθέτω ginger και πιπέρι.

Αντί για γαριδούλες μπορώ να χρησιμοποιήσω κοτόπουλο ή βοδινό ή και από μόνα τους τα λαχανικά. Εάν επιλέξω το κοτόπουλο και το βοδινό θα πρέπει να είναι πολύ ψηλοκομμένα, και αφού τα πλύνω καλά και τα στραγγίσω, θα πρέπει να τα τσιγαρίσω μέσα σε σησαμέλαιο και όταν ψηθεί να προσθέσω soy sauce, ginger και πάπρικα για να είναι αλμυρά και πικάντικα.